Duitsland haar grootste publieke omroep, ARD, geeft toe: Ja, we hebben corona overdreven!

8/10/2020

Maandag was in ARD Extra, een programma van de Duitse publieke omroep, opvallend veel ruimte voor kritische geluiden. De strekking: ja, we hebben corona overdreven.
De ARD geeft toe veel te veel te hebben gefocust op het aantal positieve testen. Aan de hand van grafieken laat de omroep zien wat het gevaar is van Covid-19 in relatie tot andere doodsoorzaken en griep.
Het blijkt dat er in Duitsland over het gehele jaar gezien sprake is van ondersterfte. Bovendien sterven er veel meer mensen aan hartkwalen en kanker dan aan corona. Nu belandt nog maar 6 procent van alle positief geteste mensen in het ziekenhuis. In maart was dat nog 20 procent.
In het programma kwamen specialisten aan het woord die pleiten voor een andere aanpak: bescherm de ouderen en kwetsbaren, en laat de rest van de samenleving met het virus leven. Met andere woorden: groepsimmuniteit.

Een half jaar te laat en voorzichtig verwoord, maar het is een begin

Fractievoorzitter van FvD in Overijssel Johan Almekinders schrijft: “De Duitse mainstream media komen tot de conclusie dat ze Covid-19 hebben overdreven. Wanneer volgen de NOS en NRC?”
“Jaaaaa! ARD (grootste Duitse publieke tv-zender) brengt eindelijk een redelijk en vrij feitelijk verhaal over corona! Een half jaar te laat en voorzichtig verwoord, maar het is een begin. NPO, Nieuwsuur en NOS, worden jullie eindelijk ook wakker?” vraagt Stefan Noordhoek.
En tv-producent Flavio Pasquino reageert: “Hulde aan de ARD. Eindelijk een reëel verhaal over Covid-19 op de Duitse publieke zender. En ja, het gaat goed en de angst mag stoppen.”

ARD geeft aan dat er een verkeerde focus ligt op besmettingen en laat met context het relatieve gevaar van #COVID19 zien.
Ook pleiten 🇩🇪 experts voor een andere aanpak; kwetsbaren beschermen en rest van de samenleving ‘laten leren leven’ met #corona.https://t.co/PnRpyBQmTo
— Johan Almekinders (@JJ_Almekinders) October 7, 2020