De Noorse fjorden

Mooi, ruig en onbeschrijflijk gevaarlijk

In heel Noorwegen vind je fjorden, maar de meest bekende en meest spectaculaire zijn de Westelijke Fjorden, die zich iets ten noordoosten van Bergen bevinden, tussen Stavanger en Molde. Fjorden zijn U vormige dalen, die zijn ontstaan in de ijstijden. Het land was toen bedekt met een dik pak landijs, dat werd uitgeschuurd. Hoewel deze Westelijke Fjorden enigszins van elkaar verschillen, zijn ze over het algemeen relatief smal, extreem diep en omringt door steile rotswanden en hoge bergen. In dit gebied zijn de meest populaire fjorden: de Nærøyfjord en de Geirangerfjord.
ingang van een fjord

eeuwige sneeuw op nauwelijks 1000 meter hoogte

laaghangende bewolking


Ålesund

Aan de westkust van Noorwegen vind je de stad Alesund. In 1904 werd deze stad bijna compleet verwoest door een brand, maar daar is nu niks meer van terug te zien. Het werd weer opgebouwd in het Jugendstil design, met stenen- en bakstenen huizen. Tegenwoordig wordt Alesund gezien als Noord Europa’s versie van nieuwe kunst. Als je meer wilt weten over deze specifieke bouwstijl, dan kun je in Alesund een bezoek brengen aan het Jugendstilsenteret, ook wel het Nieuwe Kunst Centrum genoemd. Wil je de prachtige stad en omgeving van bovenaf bekijken, dan kun je met een trap van 400 treden het op een bergtop gelegen uitzichtpunt Fjellstua bereiken. Alesund is tevens de plek van waaruit je een bezoek kunt brengen aan de iconische noordwestelijke fjorden en omringende alpine bergen. De klimmer kan hier zijn hart ophalen!
Moderne museum van Alesund

het Panoramapunt nadat u de 413 treden naar het museum hebt beklommen. Het uitzicht is de inspanning meer dan waard.


Je komt er ook ondernemende landgenoten tegen!Het meest heldere Gletsjerwater ter wereld

De turqoise kleur van het water wordt gevormd door het gesteente dat het smeltwater meesleurt. Het hoge silicagehalte geeft de kleur aan het water!


Oudere gebouwen

De typische grasdaken, waaronder vastgemaakt berkbast zorgt voor een waterdicht dak!