Survival

De basis tot overleven

Inleiding

Survival wordt veroorzaakt door een extreme conditie zoals een vliegtuigongeval, natuurgeweld, schipbreuk of een atoomoorlog of nucleair ongeluk. Als je zoiets wil overleven moet je aan een paar basisregels voldoen. Je zult tijdens zo’n ongeval zo snel mogelijk willen geholpen worden en als je niet gewond bent heb je al veel geluk. Zaak is zo snel mogelijk de bewoonde wereld te bereiken. En geloof me, daar heb je wat basiskennis voor nodig. En er bestaan 5 basisregels om te kunnen overleven in extreme situaties.

Om voor lange tijd in het ‘wild’ te gaan leven is een basis om te kunnen overleven voldoende maar dan ga je geen hulp zoeken. Je begint met onderkomens te bouwen om langere tijd te kunnen vertoeven in de natuur. Dit valt onder de noemer Bushcraft, en mensen prepareren hiervoor een Bug Out Bag.

De vijf regels

De belangrijkste sleutel die een gedeelte van je karakter moet zijn, is: je moet jezelf direct kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie, terwijl dit allemaal heel moeilijk te plannen valt. Je moet flexibel zijn en het doen met hetgeen waar je onderweg je hand op kunt leggen.

Karakter

Als de wil om te overleven niet aanwezig is, dan wordt alles al opgegeven voordat er een gevecht heeft plaats gevonden. Dat zijn de mensen die met het hoofd naar beneden gericht hun ‘noodlot’ aanvaarden. Ze zijn voer voor de kat als ze geen leider hebben die hen meetrekt naar het overleven van een situatie. Indien zij dwars liggen, spendeer er dan niet te veel tijd aan. Ga door met de mensen die willen overleven en zo snel mogelijk de bewoonde wereld willen bereiken.
In sommige situaties is het beter ter plaatse te blijven en zien wat je kan vinden om de tijd te passeren en wat je moet aanvullen om met een groep te kunnen overleven. Elk vliegtuig heeft een transponder. De laatste plaats waar ze zijn gezien is altijd gemarkeerd op een radarscherm.
Alle situaties waarin je op jezelf wordt teruggeworpen kunnen paniek en angst veroorzaken. Laat paniek of angst geen BEZIT van je nemen. Probeer het hoofd zoveel mogelijk koel te houden. Dikwijls is het niet de fysieke vermoeidheid die een mens doet opgeven. In de meeste gevallen heeft de geest het al opgegeven voordat er sprake is van uitputting.

Shelter en vuur

Het ligt eraan waar je in een survivalsituatie verzeilt raakt. Maar hier in onze Europese apenlanden waar het zo ongeveer voortdurend regent, is het zaak dat je in alle omstandigheden vuur kunt maken. En natuurlijk een onderkomen. Een waterdicht onderkomen wel te verstaan. Zelf heb ik bijna altijd een basha bij. (Basha is de militaire naam voor wat de burger een tarp noemt.)

Maak de achterkant dicht of laat het aflopen naar achter tot aan de grond. Maak aan de voorkant een vuur en uw onderkomen is verwarmd, u kunt slapen en uw kleren drogen.
Een vuur opbouwen is aan te bevelen in elke overlevingssituatie. Vuur verwarmt niet alleen het lichaam, maar ook de geest. Daarbij kun je het gebruiken om te koken, water koken om het te ontdoen van bacteriën, het verjagen van insecten, het weghouden van wilde dieren, het drogen van kleren enz..
Trek er nooit op uit zonder een vuurstaal, een magnesiumblok, een aansteker en wat lucifers. Dan ben je zeker dat je in alle omstandigheden vuur kunt maken. En, je moet het regelmatig doen. Doen, doen, en doen. Steek je barbecue een keer aan met wat magnesium, houtsnippers en een vuurstaal.


Als je met meerdere personen bent, maak dan allemaal een klein vuur dicht bij elkaar zoals ook de basha’s dicht bij elkaar moeten staan, of elkaar zelfs overlappen zodat het een grote tent lijkt. De vele kleine vuurtjes zullen meer warmte verspreiden dan één groot vuur. Verder consumeert een klein vuur veel minder hout.
Sommige mensen begrenzen hun vuur met stenen. Kijk goed uit met deze stenen. Zorg dat ze volledig droog zijn want anders zullen ze ontploffen met zeer nare gevolgen voor degenen die de splinters in gezicht en lichaam krijgen.
Scherm het vuur van de wind af. Maak er een ‘muur’ omheen van bijvoorbeeld hout. Dat heeft drie voordelen.
  1. Het vuur zal zuiniger branden
  2. De warmte zal direct de basha instralen
  3. De houtskool kan worden gebruikt om te roosteren, terwijl vlammen goed zijn om te koken

Types hout:

  • Nat hout: geeft veel rook en houdt lastige insecten weg
  • Groen hout: brandt langzaam
  • Droog hout: zorgt voor een mooie strakke vlam om water te koken
  • Zacht hout: geeft meer licht dan hard hout

Signalering

Natuurlijk wil je gezien en gevonden worden door reddingsteams. Dan is het de moeite om wat zorg te besteden aan signalen. Bij een ongeval blijf je daar aanwezig. In bossen en bergen kun je vuur aanleggen en fluitjes gebruiken. Vliegtuigen kunnen worden ‘geseind’ met een spiegel enzovoort. Je kunt ook roepen om hulp als je mensen hoort.

Water

De mens bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Om het waterpeil te behouden moeten we gemiddeld 1 tot 2 liter water per dag drinken. Als we zweten, door inspanning of door hitte, kan het waterverbruik oplopen. 5 tot 8 liter per dag is dan geen uitzondering. In ons klimaat en in een overlevingssituatie is het zaak om MINIMAAL 1 liter water per dag te drinken. Frisdrank, koffie en alcoholische dranken zijn NIET dorstlessend. Thee en water daarentegen wel!

Water zuiveren

Er zijn verschillende manieren om water te zuiveren. Zorg in eerste instantie altijd dat je een doek bij hebt waardoor je het water in een beker kunt laten lopen. Ik gebruik daarvoor of mijn buff of mijn shemagh. En, ja ik heb altijd een van beiden bij. Daarna zet ik het water op het vuur en kook het zeker 5 tot 10 minuten. Dan kun je koffie, soep of thee maken. Daarnaast heb ik altijd een waterfilter bij. Daarmee kan ik een zak filteren en ook direct met een riet uit een sloot drinken. Voor mij zijn dit de enigste manieren om water schoon te krijgen zonder de smaak aan te tasten.

Er zijn tabletten op de markt, maar dan zeg ik het nogmaals. Dat water smaakt als een zwembad. Ik heb altijd wel een tablet of 10 bij maar tot nu toe heb ik er nog nooit gebruik van gemaakt. Alleen als ik ECHT geen vuur zou kunnen maken en ik zou mijn filter vergeten zijn, zou ik gebruik maken van zo’n tablet!

Water zuiveren hoog in de bergen, kun je doen doen door te koken. Je kunt er zeker van zijn dat daar weinig of geen zware metalen en chemicaliën inzitten. Maar lager is het best om te filteren en daarna voor alle zekerheid nog te koken. Als je moet overleven moet je zorgen dat je drinkt voordat je dorst krijgt. Als je dorst hebt ben je al voor ongeveer 10% uitgedroogd.

Voedsel

Mensen kunnen het zeker tot 40 dagen volhouden in de natuur zonder problemen, of het moet zijn dat je natuurlijk zeer zwak wordt. Echter, het is zeker dat je al ver voor het eind van de veertigste dag dood zult zijn als je nooit hebt geleerd om te jagen, te stropen of geen voedsel herkent in de natuur terwijl je er langs loopt. De psychische klap kan zo erg zijn dat je al in de eerste week sterft. Denk eraan. Overal is voedsel te vinden. Zelfs in een woestijn. Leer jezelf voedsel vinden of ga een keer op een cursus.

Als je via een cursus in een overlevingssituatie verzeild raakt heb je natuurlijk alles bij. Ook heb je een doel. En, je hebt de nodige informatie over de omgeving waar je bent. Zelfs dan en daar kunnen onvoorziene dingen gebeuren. Daarom is het heel belangrijk om je niet alleen lichamelijk maar ook psychisch goed voor te bereiden en om ALTIJD het juiste materiaal bij te hebben, de juiste kleding en schoenen te dragen en genoeg te weten over de omgeving waar je in vertoeft of naar toetrekt.

Als je er voor meerdere dagen op uittrekt zorg dan voor schone kleren en sokken naast alle normale zaken die je nodig hebt op je tocht. Kaart en kompas zijn mooi, maar niet noodzakelijk. Een kompas alleen is genoeg, voor het geval je verdwaald bent. Want dan heb je aan de kaart ook niet veel meer.

Zo heb ik altijd een waterdichte en winddichte jas aan waar de eerste attributen al in zitten. Een vuurstaal, zakmes en een magnesiumblok. Verder heb ik tijdens langere tochten altijd een waterdichte dagrugzak bij van ongeveer 25 liter met daarin eerste hulpspullen, een extra zeer uitgebreide vuurmakersset, waterfilter, stevig mes met ingebouwde vuurstaal en schraper, visset, touw, veter, survivalbag van stevig aluminium die al jaren meegaat en een veldfles met kookbeker. Een onderkomen is snel opgebouwd dus ik heb een basha bij maar en een extra waterzak van 2 liter plus 2 shemaghs. Mijn kleding is mijn eerste shelter. Verder 5 hoogwaardige overlevingsrepen (geen opgefokte shit zoals 'energierepen' van bij de survivalshop om de hoek)
Een mes is persoonlijk; als ik een goed advies mag geven. Zie niet op een paar centen bij de aanschaf van uw mes. Uw leven kan er op een gegeven moment van afhangen.

Mijn persoonlijke advies:

Leer te overleven met een minimum aan spullen. Je rugzak hoort de 7 à 8 kilogram niet te overschrijden, dit is inclusief het gewicht van de rugzak. Mijn rugzakje weegt slechts 4,3 kilo, inclusief het gewicht van de rugzak zelf. Geloof me je kunt veel doen met kennis van de natuur. Hoe meer je weet over de natuur hoe minder je mee moet sjouwen. Mijn grootste vijanden in onze natuur zijn nog altijd regen en afkoeling. De rest is goed te doen.

Als je verdwaald bent, maak er dan een gewoonte van, hoewel dit tegen je angstfactor ingaat, om rondom 15:00 of 16:00 te stoppen en een kamp op te slaan. Bekijk het weer, zie of je water kunt vinden en begin het te zuiveren en te koken. Als je een waterfilter hebt zoals ik, dan hoeft dat ook niet! Sprokkel wat hout bij elkaar, genoeg om een vuur de hele nacht te laten branden. Heb je het idee dat het zal gaan regenen, maak dan een A-FRAME shelter of zoek een hol, grot of overhangende rots etc.

Sommige websites geven me het idee dat survival een soort campingtrip is met een picknickmogelijkheid! Zie de opsomming van materiaal die je volgens hen allemaal nodig hebt tijdens een overlevingssituatie. Ongelofelijk. Ik denk dat zulke mensen verdwalen in hun eigen achtertuin!
Volgens mij hebben ze nog nooit een rugzak gedragen!

Ook filmpjes op YouTube zijn dikwijls ontzettend overdreven. De bekendste survivalnamen zijn feitelijk de domsten. Ze houden natuurlijk elkaar wel in leven met alle spullen die ze via hun websites verkopen en door elkaar aan te prijzen!
Deze mensen zijn geen survivalisten, het zijn VERKOPERS!


Hierboven kunt u een filmpje van Mike zien. Zijn bijnaam, SurvivalMike. Mike heeft een survivalschool waar ik een cursus heb gevolgd om te overleven in de winterse bergen van Oostenrijk! Hij is een zogenaamde no nonsens vent die weet waarover hij praat. Als u ECHT wilt leren overleven in besneeuwd hooggebergte in de winter, neem dan een keer contact op met hem! Mike doet heel veel aan testen van materiaal. Alleen de betere materialen halen zijn videokanaal. Hij test niet om zijn brood te verdienen.
Ondanks mijn brede survival ervaring in alle klimaten en omstandigheden, blijf ik regelmatig cursussen volgen bij bepaalde scholen. Geloof het of niet, bij een goede school leer je altijd iets wat je nog niet wist!
Meeste survivalcursussen zijn gewoon geldklopperij waar de 'mentoren' geen verstand hebben van ECHT OVERLEVEN!

Mike contacteren:
Twitter:
Om het te zeggen met MIKE: "Overleven is geen pretje, het is hard werken!"

Mijn persoonlijke 'survivalkit' in beeld!